Obchod byl uzavřen. Čím ho zapít?

19.10.2010 16:30   |  

Dobrý obchod se musí zapít. Který alkohol si k tomu vybrat? Manažeři jsou rizikovou skupinou z hlediska možného návyku na alkohol. Řada z nich proto raději všude jezdí autem nebo konzumuje alkohol střídmě, a když už, tak jen ty nejjemnější značky. Jaké pití je in?

APERITIV

Také mám rád Martini Dry (netřepat, nemíchat). Proč ale nezkusit něco neobvyklého? Letos uplyne 100 let od vzniku zajímavého likéru Cordial z produkce karlovarské Becherovky. Variace, jak si likér s extraktem lipového kvetu vychutnat, jsou nepřeberné, tak to alespoň tvrdí profesionální barmistr Aleš Puta. V zásadě se Cordial servíruje na ledu, teplý nebo jako koktejl, pro mnohé je zatím nepoznaným tajemstvím specialita Cordialu v podobě dezertu.

PIVO

Mezi manažery je řada pivařů, kteří si rádi vychutnají svůj nápoj i při jednání. Podle našich průzkumů se přiklánějí ke speciálním pivům a vychutnávají jak ty z minipivovarů (oblíbený je Kocour z varnsdorfského pivovaru Honzy Kočky, zejména jeho English Pale Ale), tak z velkých pivovarů. Zajímavou politiku speciálů čepovaných jen jednou ročně zavedl Heineken a jeho pivovary: Starobrno dodává na velikonoční Zelený čtvrtek své Zelené pivo, pivovar Velké Březno zabarvil do rubínově červené Svatojánské pivo a na podzim uvařil silnou Svatováclavskou jednadvacítku, znalce přiláká ještě před Vánoci pivem zvaným Regenerátor. Nejsilnějším pivem, které je na trhu celoročně, je pardubický 19° tmavý Porter s hustou karamelově zbarvenou pěnou. Přehled dalších speciálů připravuje listopadové číslo S Gastro.

VÍNO

Český trh je zaplaven vínem z celého světa, stále je ale hodně patriotů, kteří pijí to svoje z jižní Moravy. Na počátku tohoto století vzniklo několik vinařství, která se na trhu rychle etablovala, třeba ta s německy znějícími názvy: mikulovský Tanzberg se snaží přinášet vína svěží, čistá a energická, Gotberg od Pálavy se zaměřuje na tradiční odrůdy pěstované na oblých terasách a na oblíbenou odrůdu nazvanou Pálava. Pro tamní vína se vyplatí zajet si přímo do sklípku, v Praze ale nejsou, zato vznikla řada kinoték včetně hodně velkých, jako je Wines Home v pražské Bílkově ulici.

ŠAMPAŇSKÉ

Na to se v Praze specializuje Bugsy’s Bar, za které tam hosté utratí třetinu tržeb. Jeho majitel Václav Vojíř nedávno uvedl na český trh nejstarší šampaňské víno Ruinart datované rokem 1729, šampaňské s moderní duší. Komplexní a jedinečný styl vín Ruinart vychází z neustálé inovace, originality, potěšení z chuti, intenzity smyslového vjemu. Originální a na první pohled rozeznatelné láhve šampaňských vín Ruinart jsou ztělesněním pracně získané odbornosti míchání jedinečných cuvéee: R de Ruinart, Ruinart Blanc de Blancs a Ruinart Rosé. Všechna vína nesou pečeť Ruinart - jemné bublinky, které ve sklenici stoupají tenkým, dlouhotrvajícím sloupcem, jedinečnou čistotu a svěžest. Nicméně každé z vín se vyznačuje jinou aromatickou stopou a vlastním charakterem.

KOKTEJLY

Těch je nepřeberné množství a kromě jejich vychutnávání se je můžete naučit míchat v pražské barmanské škole R. U. Shop Cloud 9 Bartending School Romana Uhlíře, kde přibyl nový kurz „Mix & Meet… Namíchej a seznam se“ zaměřený na singles ve věku 30-40 let. Program zahrnuje míchání, zdobení, servis a ochutnávku, historii barmanství a přípravu koktejlů. Každý účastník obdrží receptury koktejlů a certifikát. Tom’s Bar v pražském hotelu The Augustine připravil řadu Andělských koktejlů vytvořených jako pocta čtyřem andělům vyobrazeným na zrestaurované původní barokní nástropní fresce v baru. Kombinace na základě Becherovky a Midori tvoří koktejl Raphael, koktejl Gabriel se skládá z Hennessy VS či orgeady, koktejl Michael obsahuje Bailey’s, Chambord, Grahamm’s port, osvěžující je Jophiel - božský mix na základě Mount Gay Eclipse a čerstvého zázvoru.

HENNESSY

A na závěr to nejlepší: koňak Hennessy, jehož značka se zrodila v roce 1765 ve městě Cognac. Stala se ikonou, symbolem kultivovanosti a elegance. Ačkoli Hennessy zůstává věrný své minulosti, umí jít s dobou - velmi pečlivě sleduje aktuální trendy i vkus, a proto přichází s novinkou, Hennessy Remixed, novým konceptem mixologie. Odkrývá v něm základní skupiny chutí, které se doplňují s chutí koňaku Hennessy: apple, citrus, ginger a berry. Hennessy Apple je osvěžující a chladivý, Hennessy Citrus lehký a čerstvý, Hennessy Berry návykový a sladký a Hennessy Ginger je hřejivý a dekadentní. Celý program v Praze představil osobně pan Maurice Hennessy.


Foto: archiv

Autor článku: Aleš Hudský

Komentáře

Čtěte také

ERÚ plynařům: Naplňte zásobníky na celou zimu, ne jen na měsíc

ERÚ plynařům: Naplňte zásobníky na celou zimu, ne jen na měsíc

Energetický regulační úřad (ERÚ) chce do konce letošního října připravit přísnější vyhlášku o dodávkách plynu do Česka. Nyní musejí mít plynaři zásoby pouze na jeden měsíc, nově… více

Komerční prezentace

Další weby mladé fronty

Mobilní web